Kolumbia Fernando Bustos, Coffee Proficiency

coffee proficiency

Palarnia: Coffee Proficiency, Kraków, Polska

Kawa: Kolumbia Hulia El Progreso / Fernando Bustos

Obróbka: mokra (washed)

Palenie: jasne – średnie

Profil wg palarni: Aromat brzoswiń, wyraźna słodycz, smak brzoskwiń, agrestu, czarnej herbaty, jabłka i dojrzałej limonki. Delikatne body i soczysty posmak.

Lubię kawy wypalane przez Coffee Proficiency. Często, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie ma w nich nic zaskakującego. Ot, dobra kawa segmentu specialty. Jednak, gdy się im lepiej przyjrzy i wgryzie, okazuje się że są bardzo intensywne, rozwinięte, wielowarstwowe i słodkie.

Niedawno przywędrowała do mnie jedna z najnowszych kaw w ofercie tej krakowskiej palarni – Kolumbia Hulia El Progreso z upraw Fernando Bustosa.

Kolumbijskie ziarna wysokiej jakości są czymś, na czym chyba nigdy się nie zawiodłem. Potężny potencjał drzemie w kawie specialty z tego regionu świata. Piłem nieco kaw z różnych palarni i spotkałem się z wielkim przekrojem smaków. Od klasycznych, orzechowo – czekoladowych po cudowne, dojrzałe, słodkie truskawki. Nie brakowało też kaw o odcieniach smaku moreli, brzoskwiń czy kwiatów.

coffee proficiency

Kawa oferowana przez Coffee Proficiency najbardziej wpasowuje się w tę ostatnią grupę. Sugeruje to od razu bogata w informacje etykieta. I tezę tę potwierdza otwarcie paczki. Do nosa od razu dociera słodki, intensywny zapach dojrzałych, żółtych owoców, takich jak brzoskwinia czy morela. Jak zwykle Ela Citak, obecna roasterka Coffee Proficiency, zadbała o ładne wypalenie ziaren, które są matowe i średnio – jasne. Cała moc drzemie jednak nie w kolorze, a w tym, co wydobywa się z nich w czasie parzenia.

Bardzo lubię kolumbijskie kawy zaparzyć w chemeksie. Najczęściej ziarna z tego regionu są zbalansowane, lekkie i soczyste, co ta metoda bardzo dobrze podkreśla. Nie inaczej było w tym przypadku. Przy dozie 20g na 340ml wody (mały Chemex, proporcje 1:17), temperaturze w okolicach 95 stopni i czasie parzenia w okolicach 4:00 minut, uzyskałem kawę o bardzo przyjemnym, słodkim, owocowym zapachu. Pojawiają się nuty brzoskwiń, moreli i dojrzałych cytrusów.

coffee proficiency

W smaku jest podobnie. W miarę stygnięcia, kawa otwiera się i nabiera głębi. To jest jej duży atut. Na początku napotykamy delikatną kwaskowatość, po czym pojawia się duża słodycz żółtych owoców. Wszystko jest bardzo gładkie, krągłe. Jednocześnie nie ma uczucia przytłoczenia słodyczą. Jest ona ładnie zbalansowana z delikatną kwaskowatością i lekkim body. Do tego przyjemny, owocowy finisz i długi posmak.

Bardzo odpowiada mi w tej kawie jej wielowarstwowość. Nie mam w niej poczucia, że w połowie łyka kończy się smak, tylko ten rozwija się na języku cały czas. Do tego dobry balans, lekkość i słodycz dopełniają całości. Solidna kawka!