Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #26

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Nie wiem, jak Wy, ale ja chyba zaraz przemycę kilka ziarenek kawy do swojego koszyczka wielkanocnego. W końcu święcimy nie tylko symbole związane z tradycją chrześcijańską, ale także te rzeczy, których nam zabraknąć nie powinno, czyż nie? Ale zanim to nastąpi, poczęstujcie się proszę świeżym Czarnym Tygodniem, jak co sobotę!

1. dailycoffeenews.com – piwo i kawa niczym jedność… – Kawa speciality oraz kraftowe piwa, jak się okazuje, mają ze sobą jeszcze więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Obie dziedziny wzajemnie się przenikają, w obu stawia się na bezkompromisowy smak i dobre, rzemieślnicze podejście do surowca. Wiele osób zaczyna od zainteresowania kawą, by potem poszerzyć horyzonty na piwo (na przykład ja). W drugą stronę także to działa. Za granicą coraz powstają takie twory jak Modern Times, łączące działalność kawową, jak i piwną. Tylko czekać, aż w Polsce ktoś spróbuje. Nie mogę się doczekać!

2. scaa.org – o ekstrakcji, hydrolizie… – Ciekawy, choć nieco skomplikowany artykuł ze stron Speciality Coffee Association of America, dotyczący ekstrakcji, hydrolizy i innych, chemicznych aspektów zaparzania kawy.

3. acaia.co – zważ swoje espresso! – Acaia zaprezentowała swoje nowe urządzenie. Wydawać by się mogło, że w dziedzinie wag trudno o jakąś nowość. A jednak. Po dobrze przyjętej Acai Coffee Scale, przeznaczonej przede wszystkim pod metody alternatywne, firma zaprezentowała śliczny model Lunar Espresso Scale. W skrócie – jest mniejsza, pasująca do większości kratek ociekowych współczesnych ekspresów, wodoodporna i temperaturoodporna, dając także, jak w większej siostrze, połączenie bluetooth z aplikacją. Brzmi dobrze!

4. poppyhome.com – zdalnie sterowana kawa – osobiście, trochę przerażają mnie takie wizje, gdzie człowiek nie będzie miał już nic do roboty, bo wszystko za niego wykonają maszyny… Ale fakt trzeba odnotować – automatyczny ekspres przelewowy, który zadba nie tylko o poprawną ekstrakcję, ale nawet o to, by zamówić naszą ulubioną kawę, gdy ta będzie się kończyć…

5. youtube.com/ForBetterCoffee – szybkie rady kawowe – krótki filmik, ładnie zrobiony, w którym obecny Mistrz Finlandii Barista, Kalle Fresse, przedstawia pięć podstawowych rad dotyczących zaparzania kawy.

Jako, że Wielka Sobota to także czas krzątaniny kuchennej i okołodomowej, muzycznie proponuję coś przyjemnego, wspomagającego pracę.

Najpierw Joachim Pastor i Kenia

Drugą propozycją jest Nu i utwór Fool.

I w tym miejscu chciałbym Wam życzyć zdrowych, radosnych, spokojnych świąt Wielkiej Nocy!