Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #55

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Zima ładnie rozkręciła się w Polsce, mróz trzyma, śnieg leży, słońce świeci… Nic, tylko chwycić kubek dobrej kawy i zanurzyć się w zasłużonym odpoczynku między innymi przy najnowszym Czarnym Tygodniu, czyli Kawowym Przeglądzie Prasy. Zapraszam!

  1. gielzynski.wordpress.com – mit refratometru – Według współczesnych zaleceń i trendów, urządzenie zwane refraktometrem jest czymś, co ma pozwolić na dokładne, komputerowe, matematyczne zbadanie stopnia zaparzenia kawy. Brzmi interesująco i faktycznie specjaliści są w stanie na podstawie wyników wywnioskować, czy proces parzenia przebiegł prawidłowo. Jak się jednak okazuje, na co zwraca uwagę Autor, ślepe podążanie za cyferkami i procentami może wcale nie przynieść poprawy smaku.
  2. rynekkawy.pl – wywiad z Anną Oleksak – Portal RynekKawy.pl przeprowadził wywiad z Anią Oleksak z warszawskiego Kofi Brandu, jednocześnie blogerką kawową, koordynatorką SCAE PL i aktywną uczestniczką polskiej sceny kawowej. Zdecydowanie polecam lekturę!
  3. haveabite.in – o co chodzi z kawą? – Prosty, przystępnie napisany artykuł o podstawowych zasadach rządzących współczesnymi trendami kawowymi.
  4. dailycoffeenews.com – nowe koło smaków według SCAA – Specialty Coffee Association of America niedawno opublikowało nowe, odświeżone koło smaków kawy (Flavour Wheel). Warto przejrzeć zmiany, jakie zaszły.
  5. baristahustle.com – kawowy kompas – Matt Perger na swoim blogu opublikował genialne w swojej prostocie graficzne zalecenia, co zrobić, kiedy nasza kawa wychodzi niesmaczna. Na podstawie różnych wskaźników smakowych możemy znaleźć na swoistym kompasie naszą bolączkę wraz z propozycją przemiany jej w coś lepszego. Może to być większa doza, może być to większa ilość wody, a czasami krótszy czas parzenia. Pozycja obowiązkowa!
  6. innpoland.pl – Adam Ringer o swojej sieci kawiarni – Green Coffee Nero to jedna z większych sieci kawiarni w Polsce. Charakterystyczna, rozpoznawalna, z nie najgorszą kawą i dobrymi kanapkami. Na łamach portalu InnPoland można przeczytać wywiad z założycielem sieci, Adamem Ringerem. Wiele interesujących i ważnych wskazówek można przeczytać, jeśli ktoś myśli o założeniu własnego lokalu.

Ponadto na blogu, w ostatnim czasie pojawił się mój artykuł na temat ważnego wyznacznika tego, jaki profil smakowy może mieć kawa, czyli o metodach obróbki ziaren. Jest także świeża recenzja Etiopii Kochere z brytyjskiej palarni Butterworth & Son.

W Czarnym Tygodniu nie może także zabraknąć muzyki! Dziś znów po polsku. Tym razem Małpa i kawałek Satelity.

Drugą propozycją na weekend jest utwór Spirits.

Miłego weekendu!