Czarny Tydzień – Kawowy przegląd prasy #6

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

„Czarny Tydzień” – kawowy przegląd prasy już po raz kolejny u Was. Zapraszam po garść ciekawostek i nowości ze świata kawy i jego pogranicza. No i po odrobinę muzyki na weekend.

1. BelgiumCoffeeBars.be – pokazuje świetną infografikę, przez co przechodzi kawa od zebrania do wysyłki do palarni, w zależności od tego, jakiej obróbce jest poddawana.

2. SCAA.org i pachnące wieczko –  Amerykanie mająj ednak dryg do prostych i skutecznych rozwiązań. Jeśli zamawiacie kawę na wynos, zwłaszcza czarną, z alternatywy, na pewno denerwujecie się, tak jak ja, że duża część smaku kawy znika. A wszystko przez brak doznań zapachowych. To rozwiązanie może to zmienić.

3. FineDinningLovers.com i film o szefie kuchni – Może niezbyt ziązane z kawą, a z gastronomią. Jednak jeśli lubicie oglądać różnego rodzaju zmagania kulinarne w wielu programach telewizyjnych, ten film pokaże Wam, jak naprawdę wygląda praca szefa kuchni w bardzo dobrej restauracji.

4. Sykofanta.wordpress.com o poczuciu smaku – Bardzo dobry, naukowy, ale bardzo dobrze czytający się tekst o tym, jak to jest z tym naszym odczuwaniem smaku. Warto przyjrzeć się temu, zwłaszcza pod kątem kawy i jej bogactwa smaku.

5. Salon Kawy i Herbaty na targach HORECA w Krakowie – 5-7 listopada, w Krakowie odbędą się targi HORECA GASTROFOOD. W ramach targów jest wydzielony Salon Kawy i Herbaty, w którym to będą się odbywać szkolenia, wykłady i degustacje. Tutaj załączam dokładny program Salonu… Warto!

A muzycznie dziś zaproponuję na początek nieco spokojnych, nostalgicznych, jesiennych utworów

 

A na koniec coś gitarowego