Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #60

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Wiosna w pełni, wszystko dookoła pachnie jak szalone, warto wziąć jakiś podręczny, mobilny zestaw kawowy i wybyć w plener. Zdecydowanie polecam! A do tego można wziąć ze sobą smartfona i włączyć najnowszy Czarny Tydzień, który właśnie oddaję w Wasze ręce. Zapraszam!

  1. europeancoffeetrip.com – Zenzero Latte – Kawa to nie tylko wspaniałe, pachnące dripy czy esencjonalne espresso. To także cała gama drinków kawowych, które wykonane przez profesjonalnych baristów, zapalonych miłośników dobrej kawy, pozwolą nam wejść na nowy poziom doznań sensorycznych. Choćby jak w tym przepisie, duńskiej baristki Anneke Peters, na połączenie białej czekolady, spienionego mleka, espresso i… imbiru. Dziś planuję stworzyć ten napój u siebie.
  2. seeds-cafe.com – Seeds and Co. – Dobre kawy są coraz łatwiej dostępne na polskim rynku. Czy to bezpośrednio z polskich palarni kaw specialty, których jest coraz więcej, bądź zza granicy, przez niektórych dystrybutorów, albo płacąc spore pieniądze za przesyłkę międzynarodową. A uważam, że czasami warto sprawdzić, co poza Polską w kawie słychać. Niedawno powstał projekt Seeds and Co., gdzie Twórcy starają się regularnie zaoferować kawę z innej, europejskiej palarni z dostawą pod nasze drzwi. Niewątpliwą zaletą jest całkiem rozsądna cena za wysyłkę (obecnie 2 Euro za każdą paczkę). Postanowiłem sprawdzić to przedsięwzięcie i właśnie czekam na swoją paczkę.
  3. perfectdailygrind.com – Kawowa synestezja – Synestezja to pojęcie łączenia zmysłów. Czujemy, widzimy, smakujemy, dotykamy. Najczęściej zmysły te działają osobno. Czasami jednak można percepcję łączyć, na przykład przyporządkowywać muzykę do kolorów, bądź smaki do wyglądu. Kawa to potężne pole właśnie dla synestezji.
  4. instagram.com/sprudge – Muszle św. Jakuba z kawą – Niestety, to tylko zdjęcie, a nie przepis (choć, gdyby był, to i tak byłby dość trudny do zrealizowania w domu), niemniej, na sam widok aż ślinka leci. Uwielbiam muszle św. Jakuba, ich mięsistość i charakterystyczną słodycz. Myślę, że w połączeniu ginem i z kawą, taką lekką, kwiatową, jaką może być wspomniana w opisie Etiopia, byłoby czymś niesamowitym smakowo.

Wczoraj zakończyła się także pierwsza edycja tegorocznej ligi baristów Pro-Infuzja, która odbyła się w katowickiej Synergii. Są już oficjalne wyniki.

Ponadto na blogu pojawiła się recenzja bardzo przyjemnej Kostaryki Los Girasoles z węgierskiej palarni Casino Mocca. Kto jeszcze nie czytał, serdecznie zapraszam.

Do posłuchania najpierw Co jest ze mną nie tak – Pezet & Czarny HIFI.

Drugą propozycją jest Mała Mi, Kuban x Essex.

Miłej lektury i udanego weekendu!