Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #61

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Co powiecie na kolejną, jakże świeżą i pachnącą porcję nowości oraz ciekawostek ze świata kawy? Na pewno chcecie. Właśnie oddaję w Wasze kursory i palce to, co przewinęło się w ostatnim czasie przez moją przeglądarkę. Oraz głośniki. Zapraszam!

  1. firstdraftcoffee.com – Anne Lunell – Na łamach First Draft Coffee można przeczytać wywiad z Anną Lunell, roasterką w szwedzkiej palarni Koppi i ważną postacią światowej sceny kawowej. Ciekawa lektura.
  2. sprudge.com – nowości od Baratzy – Wygląda na to, że Baratza, producent młynków, swoim nowym modelem Sette może nieźle namieszać na rynku. Według portalu Sprudge tak będzie.
  3. perfectdailygrind.com – kawa i grecki kryzys – Kawa jest zaliczana do dóbr luksusowych. Ludzie prędzej zrezygnują z picia tego czarnego napoju i spokojnie bez niego przeżyją, gdy sytuacja finansowa będzie bardzo kiepska. To przekłada się oczywiście na producentów, palarnie. Zwłaszcza specialty. Na portalu Perfect Daily Grind pojawił się ciekawy artykuł o jednej z najlepszych, greckich palarni kawy Taf i tym, jak zmagała się i zmaga z wydarzeniami ekonomicznymi w Grecji w ostatnim czasie.
  4. perfectdailygrind.com – historia espresso – Jeszcze jeden tekst z PDG, ale gorąco go Wam polecam. Można psioczyć na espresso italiano i przemysłową produkcję największych, włoskich palarni. Nie można jednak odmówić Włochom wielkiego wpływu na współczesny świat kawy i powiedzmy sobie szczerze, bez tej części historii kawy nie byłoby obecnej trzeciej fali.
  5. vimeo.com/LaCabra – filmowo, kawowo – Duńska palarnia kawy LaCabra wypuściła na swoim kanale Vimeo film własnej produkcji o tym, jaką drogę przechodzi kawa od zbiorów aż po filiżankę, dlaczego jaśniejsze palenie jest ich zdaniem lepsze i czemu to wszystko jest tak dobre.
  6. nature.com – czy pochodzenie i temperatura ziaren ma wpływ na mielenie? – Ten artykuł to lektura mocno naukowa i specjalistyczna, ale warta przejrzenia. Można dowiedzieć się stamtąd, jaki wpływ na mielenie kawy ma jej pochodzenie i temperatura, co w efekcie przekłada się na ekstrakcję.

Ponadto, wczoraj na blogu pojawił się nowy wpis, test domowego ekspresu ciśnieniowego Rancilio Silvia. Pracuję jeszcze nad sesją zdjęciową do nowego, stricte blogowego artykułu, który jest już napisany. Mam nadzieję, że po weekendzie oddam go w Wasze ręce. Natomiast muzycznie mam dla Was po prostu boski kawałek. A właściwie bovski. Zapętlony u mnie od wczoraj, kiedy to usłyszałem go w radiu. Bovska i Kaktus. Cudo!

Drugą propozycją to klasyka DJ-ska, czyli DJ Shadow. Kawałek Organ Donor i zawarte w nim soczyste scratche dobrze utrzymają energetyczny klimat poprzedniego utworu.

Miłej lektury i podkręconych do oporu głośników!