Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #64

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Emocje po Mistrzostwach Polski Aeropress opadły, na blogu pojawiło się kilka nowych tekstów, przygotowuję się do podróży mocno kawowej… No, ale po kolei! Pora na najnowszy Czarny Tydzień. Zapraszam!

  1. wspieram.to/rojes – Wesprzyj Agnieszkę Rojewską w drodze po tytuł Mistrza Świata – Agnieszka Rojewska z poznańskiego Brismana już niebawem jedzie do Dublina reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata Barista 2016. Agnieszka jest niezwykle utytułowaną i utalentowaną baristką, naprawdę znającą się na kawie, jak mało kto. Jej szanse na zajęcie wysokiego miejsca są duże, ale z naszą pomocą może być jeszcze lepiej. Wesprzyjmy Rojes!
  2. tvn24bis.pl – zdekonstruowana kawa – Kiedyś pisałem o tym, czy kawa może być zbyt hipsterska. No więc słysząc o tym, że odkryto zdekonstruowaną kawę i jest ona rarytasem w australijskiej kawiarni, sam nie wiem co o tym myśleć. Co się pod tym kryje? Podawanie osobno mleka, osobno espresso i reszty dodatków. Klient sam sobie łączy to w całość. Niesamowite, prawda…?
  3. tvp.info – kawa specialty ma się coraz lepiej w Polsce – No bo skoro Ania Oleksak z Kofi Brandu jest zapraszana do studia TVP Info, by opowiadała o kawie specialty, to znaczy, że chyba jest dobrze.
  4. sprudge.com – kawa i kosmici? – Chyba nie ma co za bardzo traktować teorii zbyt poważnie, jakoby kosmici mieli jakiś związek z kawą, ale sposób dedukcji jest interesujący. Polecam poczytać.
  5. youtube.com/coffeedesk – dwie minuty z Brewers Cup 2016 – W sieci pojawił się krótki materiał o tym, jak było na Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016 w Kołobrzegu. Liczby robią wrażenie.
  6. nawidelcu.pl – świeżość kawy – Tekst Błażeja Walczykiewicza z Coffee Proficiency na łamach portalu nawidelcu.pl. Błażej poruszył ważny temat, jakim jest przechowywanie kawy, by jak najdłużej zachowała swoje jak najlepsze smaki i aromaty.

W ostatnim czasie na blogu pojawiło się sporo tekstowych nowości. Jest relacja ze wspomnianych Mistrzostw Polski Aeropress 2016, a także kilka porad dla tych z Was, którzy codziennie borykają się z biurową rzeczywistością. Natomiast do domowej kuchni, już poza biurem (a może do biura też?) możecie wstawić sobie takie monstrum jak Eurekę Olympus 75E, a do niej wsypać Kostarykę Sonorę od Mastro Antonio.

Po weekendzie natomiast na trzy dni wybywam do… Triestu. Na zaproszenie Illy Polska, wraz z kilkoma innymi Blogerami lecę zobaczyć, jak ta jedna z największych na świecie firm kawowych wygląda od środka. Także śledźcie mojego facebooka, instagrama czy snapchata (@popcoffeeblog), w miarę na bieżąco będę wrzucał wieści z Włoch!

Oczywiście nie pozostawię Was bez muzyki na ten weekend. Co powiecie na Wojtka Mazolewskiego?

Tu natomiast coś bardzo skocznego i niezwykle żywiołowego oraz niesamowicie folkowego. Volosi i Sigut Techno. Niesamowite co można robić na instrumentach smyczkowych!

Miłego weekendu!