Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #68

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Połowa sierpnia, dla wielu z Was to czas długiego weekendu, odpoczynku i wyjazdów. W dzisiejszym Czarnym Tygodniu podpowiem Wam, gdzie możecie wybrać się, żeby poświętować mocno kawowo. Dowiecie się też dwóch ciekawostek o wodzie. Zapraszam!

  1. facebook.com/Black-And-White-Coffee – Roczek Basi i Leszka! – 15. sierpnia 2016 to pierwsze urodziny kawiarni Black And White Coffee w Gdyni, prowadzonej przez Basię Szparagowską i Leszka Jędrasika – wspaniałych, kawowych ludzi, od lat związanych z branżą i kształtującymi ją. Choć ich lokal to raptem trzydzieści kilka metrów kwadratowych wraz z zapleczem, jest to jedno z największych miejsc kawowych w Polsce. Koniecznie musicie ich odwiedzić! Z okazji urodzin przewidziano sporo atrakcji.
  2. facebook.com/drukarniacafe – Gdańska Drukarnia też ma już rok – Z Gdyni do Gdańska to kilkadziesiąt minut podróży, więc jednego dnia można zahaczyć o dwie imprezy urodzinowe, bo 15.08 to także urodziny gdańskiej Drukarni. Warto zajrzeć nie tylko dla dobrej kawy, ale i ciekawego, designerskiego wnętrza nawiązującego do istniejącej tam dawniej drukarni.
  3. facebook.com/proinfuzja – Kołobrzeska runda Pro-Infuzji – Kilka dni później, czyli 19.08, w Kołobrzegu, w kawiarni Coffeedesk, odbędzie się kolejna runda polskiej ligi baristów Pro-Infuzja!
  4. freshcup.com – Gorąca woda z ekspresu? – Wiele ekspresów, a w szczególności te z wyższej półki, mają możliwość nie tylko parzenia kawy, ale i napełnienia kubka wrzątkiem prosto z bojlera. Według najnowszych badań, w pewnych warunkach nie jest to dobry pomysł. Ze względów higienicznych. W profesjonalnych konstrukcjach ekspresy są wyposażone w dwa bojlery. Jeden do parzenia kawy, drugi do generowania pary do spieniania i właśnie podania ewentualnie gorącej wody. W momencie, kiedy wymiana wody w tym drugim bojlerze będzie zbyt wolna, jakość wody może drastycznie spaść.
  5. freshmag.pl – Wywiad z Agnieszką Rojewską – Co tu dużo opisywać – najlepsza polska baristka, Agnieszka Rojewska i kilka pytań do niej. Warto przeczytać!
  6. mashable.com – Woda… Specialty… – Pora przejść do tematów nieco bardziej żartobliwych, choć jak najbardziej prawdziwych. Otóż w Stanach Zjednoczonych, a jakże, opracowano wodę… Specialty. To znaczy dedykowaną do parzenia najlepszych kaw. Sprzedawana w kartonach. Jednyne 25$ za 12 litrów. Komu, komu?
  7. sprudge.com – Czy bariści to superbohaterowie? – Czasami można odnieść takie wrażenie.
  8. wprost.pl – Kawa z lodem? – Powiecie, że to nic nadzwyczajnego. W każdej kawiarni można taką dostać. Dodam tylko do tego magiczną liczbę – +18 – i zrewidujecie swój pogląd.

Ponadto na blogu pojawiły się w ostatnim dwie recenzje dwóch kaw. Jedna z nich to warszawskie Coffee Republic i ich Etiopia Kochere, bardzo przyjemna, słodka kawa. Druga to z kolei niezwykle oryginalna i niepowtarzalna smakowo (szałwia… marihuana…) Indonezja Kelompok Petani z włoskiej palarni Gardelli Specialty Coffees.

Muzycznie – DJ Shadow i Nobody Speak feat. Run the Jewels. Wpada w ucho!

No i oczywiście nie mogło zabraknąć Wiatru z najnowszego singla Taco Hemingwaya. Nawet jeśli ktoś nie jest fanem jego twórczości, ten kawałek na pewno przypadnie Wam do gustu! Letni, ciepły, taneczny.

Miłej lektury i miłego weekendu!