Czarny Tydzień – Kawowy Przegląd Prasy #72

Czarny Tydzień Kawowy Przegląd Prasy

Sobotnie, październikowe popołudnie. Pora zatem na Czarny Tydzień, czyli Kawowy Przegląd Prasy. Mam dla Was w tym tygodniu nie tylko garść informacji o kapsułkach z kawą specialty, ale także o tym, czy ręczne metody parzenia kawy są najlepsze i od kogo podobno zaczął się kawowy biznes w Polsce. Zapraszam!

  1. metrocafe.pl – wywiad z Tomaszem Obracajem – Tomasz Obracaj, właściciel Apro-Trade. Można by rzec, że to on wprowadził kawę do Polski. Bardzo ciekawy wywiad!
  2. fellowproducts.com – poszukując idealnych proporcji – Nie. Nie jest to artykuł z dziedziny historii sztuki czy fotografii. Mowa o tzw. ratio, czyli proporcji, czyli stosunku ilości kawy do wody. Jest to bardzo ważny parametr przy każdej metodzie parzenia kawy. Pilnując go, dużo łatwiej utrzymać powtarzalność smaku przy każdym przygotowywaniu.
  3. scottrao.com – czy ręczne metody przelewowe są najlepsze? – Miłośnicy kawy rozpływają się nad kawami z dripa, z chemeksa czy z aeropressi – metod, na które w pełni ma wpływ tylko i wyłącznie człowiek i jego poczynania. Żadnego prądu, automatycznego polewania i innych udogodnień. Czysta natura. Kwintesencja kawowej Trzeciej Fali. Jednak Scott Rao, człowiek – legenda w kawowym świecie, na swoim blogu opisał sytuacje, w których tego typu metody wcale nie są najlepsze… Szokujące, ale z jego argumentami trudno polemizować.
  4. colonnacoffee.com – kapsułki specialty? – No to, żeby jeszcze bardziej podgrzać emocje po poprzednim linku – kapsułki do kawy jakości specialty! Colonna Coffee to projekt, który ma na celu połączenie wygody i szybkości ekspresów na kapsułki z kawą wysokiej jakości. Maxwell Colonna – Dashwood, który opracował ten system, to trzykrotny Mistrz Wielkiej Brytanii Barista. Miałem okazję pić jego kawy w standardowej wersji. Wygląda na to, że może czeka nas interesująca rewolucja!
  5. perfectdailygrind.com – jak zaparzyć cascarę? – Cascara to suszone wiśnie kawowca, które można zaparzyć niczym herbatę i wypić. Przyjemny, owocowo-kompotowy smak, dodatkowo doprawiony imbirem, miodem czy cynamonem, może być dobrą propozycją na jesienne wieczory.

Ostatnio na blogu pojawił się rozbudowany test porównawczy dwóch młynków do kawy – Wilfa Svart oraz Baratza Encore. Najczęściej te dwa modele biorą pod uwagę początkujący miłośnicy kawy, ze względu na dobry stosunek ceny do jakości. Czym się różnią i który lepiej wybrać? Zapraszam do lektury!

Nadmienię, że w kolejce czekają kolejne sprzęty!

Muzycznie natomiast proponuję Wam dziś jazzowo-swingowo-elektroniczny utwór Elevator

oraz Wallfower

Miłego weekendu!