Lubelski Mały Festiwal Kawy – Rozpiska i plan

Już dziś, czyli 6.09.2014, w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku rusza Mały Festiwal Kawy, na który serdecznie zapraszam, jako osoba związana i z kawą i z Lublinem. Jeśli ktoś z Was wybiera się, myślę że moja krótka rozpiska i plan pomogą Wam w odpowiednim zaplanowaniu sobie wycieczki po lubelskim festiwalu kawy.

Mały Festiwal Kawy to kooperacja sześciu lubelskich kawiarni. W ciągu dnia, począwszy od południa, w każdej z nich będą zupełnie inne, kawowe warsztaty prowadzone nie tylko przez baristów tychże lokali. Pojawią się naprawdę znamienici goście.
 
A więc chronologicznie:
 
Kap Kap Cafe o godzinie 12:00 rusza z naprawdę dużym cuppingiem. Byłem, podglądałem zapasy, ilość różnych ziaren jest spora. Cupping, to nic innego, jak ślepe testowanie kaw i ich wzajemne porównywanie. Ocenia się zapach i smak odpowiednio zaparzonej kawy, dyskutuje, rozmawia, wymienia się spostrzeżeniami. Dzięki takim akcjom najłatwiej można sobie uświadomić, jak bardzo rozległy jest smak kawy, jak bardzo może się on różnić i że najpopularniejsza kawa nie oznacza wcale najsmaczniejszej. Całość poprowadzi, w towarzystwie Andrzeja i Konrada z Kap Kap, Błażej Walczykiewicz z krakowskiego Coffee Proficiency. Jest to nie lada gratka. Obecnie Błażej jest licencjonowanym sędzią na poziomie światowym w mistrzostwach baristów oraz mistrzostwach latte art. Uczestnik Mistrzostw Polski w Cup Tastingu, wieloletni szkoleniowiec baristów, a przede wszystkim ogromny pasjonat kawy, o której może opowiadać godzinami!
 
Godzina: 12:00, Kap Kap Cafe, ul. Narutowicza 33, Lublin

 

Kawiarnia Kawka o godzinie 13:00 oraz 15:00 zaprasza wraz z Pawłem Trzcińskim, oczywiście na Aeropress, a także na dripa czy chemeksa! Paweł już niejedną kawkę przelał przez wszelkiego rodzaju filtry, więc to będzie duża dawka sensownej wiedzy. Dwa lata temu zdobył Mistrzostwo Polski Aeropress, a także zawsze w czołówce Mistrzostw Polski Baristów oraz Brewers Cup. Opowie Wam o tym, jak najlepiej wykorzystać alternatywne metody w warunkach domowych i nie tylko. Warto!
 
Godzina: 13:00 oraz 15:00, Kawiarnia Kawka, ul. Okopowa 9, Lublin
 




14:00 oraz 16:00 to godziny zarezerowane dla Akwarela Cafe, w której to utalentowany zespół Brismanów z Poznania pokaże czary związane z latte artem. Myślicie, że serce jest skomplikowanym wzorem na kawie? Nic bardziej mylnego! Czy uważacie, że piana w cappuccino powinna wystawać ponad filiżankę i trzymać się tam do upadłego? Tym bardziej jesteście w błędzie. Zajrzyjcie do Akwareli i sprawdźcie sami, na czym naprawdę polega latte art!
 
Godzina: 14:00 oraz 16:00, Akwarela Cafe, ul. Rynek 6, Lublin




Restauracja Paleta Smakówna lubelskim Starym Mieście uraczy Was kawą z alkoholem. Czyli połączenie idealne. Oczywiście, jeśli wiemy, jaką kawę połączyć z jakim alkoholem i dodatkami. A więc coffee in good spirits właśnie w Palecie Smaków. Całość poprowadzi Robert Solis.
 
Godzina: 14:00 oraz 18:00, Paleta Smaków, ul. Rynek 14, Lublin
 


 

Cafe Heca o godzinie 15:00 i 17:00 zaprasza na pokazy zaparzania kawy próżniowo. Czyli w Syfonie. Ta niezwykle efektowna metoda daje jednocześnie niespotykane nigdzie indziej efekty w filiżance. Przyjdźcie i zobaczcie sami!
 
Godzina: 15:00 i 17:00, Cafe Heca, ul. Hipoteczna 5, Lublin
 


Natomiast Szklarnia zaprasza na przygodę z espresso pod okiem Mateusza Hyjka z palarni Coffeelab. Warto zweryfikować swoje poglądy na temat tej małej, czarnej substancji. Może zwalić z nóg, ale nie mocą, a bogactwem smaków i aromatów, których raczej nie spodziewa się w kojarzonej z czymś gorzkim i smolistym kawie.
 
Godzina: 16:00, Szklarnia w Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12, Lublin
 




Także zdecydowanie jest co robić! Zaglądajcie, oglądajcie, pytajcie i uczcie się dobrej kawy!