Zdobyć Budapeszt: Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2017

mistrzostwa polski cup tasters 2017

Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2017 rozstrzygnięte! Tegoroczne mistrzostwa w Krakowie dały świeżemu Mistrzowi bilet do Budapesztu. Na Mistrzostwa Świata. Kim jest nowy mistrz i jak przebiegły zawody?

Ponownie, w połowie listopada krakowskie targi HORECA/Gastrofood, stały się areną zmagań najlepszych, polskich sensoryków kawowych. Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2017 były okazją do tego, aby wyłonić tę osobę, która najlepiej wyczuwa wszelkiej maści niuanse w kawie. W ubiegłym roku ta sztuka udała się Karinie Pest. Jednak tym razem Złota Łyżka i cała reszta splendoru z tym związana powędrowała w ręce Grzegorza Kurzajczyka z poznańskiego Brisman Kawowy Bar, który jako jedyny, biorąc pod uwagę zarówno eliminacje, jak i rundę finałową, poprawnie wskazał siedem z ośmiu kaw.

mistrzostwa polski cup tasters 2017

Dla ciekawskich: Mistrzostwa Cup Tasters mają bardzo prosty przebieg (nie mylić z łatwością wzięcia udziału i uzyskania dobrego wyniku!). Każdy z zawodników staje przed zestawem ośmiu kaw. W każdym z zestawów są po trzy miseczki z zaparzoną kawą. Zadaniem zawodników jest, przy pomocy łyżek cuppingowych i zmysłu smaku oraz węchu, wskazać niepasującą do zestawu kawę (różniącą się, na przykład metodą obróbki, regionem pochodzenia czy farmą) poprzez odstawienie jej na drugą część stołu. Liczy się przede wszystkim ilość poprawnych trafień (spód filiżanki jest oznaczony). W przypadku dwóch takich samych wyników, decyduje jak najkrótszy czas. Mistrzostwa krajowe oraz świata zawsze odbywają się zgodnie z regulaminem World Coffee Events.

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2017 miały dość zaskakujący przebieg. Zaczęło się od bardzo dużego zainteresowania – organizatorzy powiększyli limit miejsc. W efekcie wystartowało aż 28 zawodników. Wśród nich wielu doświadczonych baristów, ale i znalazła się spora grupa debiutantów. To cieszy, gdy widać nowe twarze, nowe nazwiska.

Eliminacje miały wyłonić finałową szóstkę, która następnego dnia, w piątek, 18. listopada, walczyła o najwyższe trofeum.

Rok temu finaliści w rundzie eliminacyjnej mieli po 7 – 8 trafień na osiem możliwych. Tym razem wystarczyło sześć lub pięć w dobrym czasie. Co to oznacza? Bardzo trudne zestawy kaw. Przeciętnie zawodnicy w eliminacjach trafiali po trzy, cztery kawy, nawet ci bardzo doświadczeni cuptasterzy. Co oczywiście dla obserwujących zawody dodawało sporych emocji i przyczynku do różnych dyskusji.

maciej duszak mistrzostwa polski cup tasters 2017

Dla ciekawskich: pośród zestawów eliminacyjnych można było znaleźć takie kawy jak Costa Rica SHB EP Fancy Azalea (grainpro) / washed i Costa Rica SHB Tarrazu San Rafael (in grainpro) / washed, Kenya A Top Barichu Gatomboya / washed i Kenya AA Top Thambana Kiungu / washed, Indonesia Sumatra Lintong Gr. 1, TP / pulped natural i Indonesia Mandheling Gr.1, TP / pulped natural. W finale natomiast pojawiły się takie zestawy jak Kenya AA Top New Ngariama Kamwangi / washed i Kenya AA Top Thambana Kiungu / washed czy Costa Rica SHB EP Palmichal Honey ´Don Chico´ (in grainpro) / honey i Costa Rica SHB Tarrazu San Rafael (in grainpro) / washed.

Także lista finałowa była bardzo ciekawa, bo z takich typowanych pewniaków dostał się tylko Maciej Duszak. Pozostała piątka raczej nie znajdowała się w pierwszym rzędzie do obstawiania ich, że wejdą do finału, a tu proszę – czapki z głów! Mowa o Grzegorzu Kurzajczyku, z poznańskiej, słynnej ekipy Brismanów, który ostatecznie zdobył mistrzowski tytuł, Jarku Kapuście, Adamie Michalaku, Marcinie Kozickim czy Tomaszu Gajdzie.

Absolutnie nie uważam tych zawodników za gorszych! Mam na myśli tylko to, że w wielu rozmowach przewijały się zupełnie inne typy finalistów.

mistrzostwa polski cup tasters 2017

Ostatecznie siedem trafień wystarczyło w rundzie finałowej, by Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2017 zostały wygrane przez wspomnianego Grzegorza Kurzajczyka. Jako jedyny zawodnik wskazał aż tyle razy poprawnie kawy. Drugie miejsce zajął Adam Michalak, trzecie Maciej Duszak.

Co teraz z Grzegorzem? Przed nim przygotowania do Budapesztu – tam będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata. Nic, tylko trzymać kciuki!

Przy okazji Mistrzostw, każdy odwiedzający mógł zajrzeć na stoisko kawowe, gdzie cały czas były serwowane kawy z polskich palarni stowarzyszonych w SCAE, rozstrzygnięto konkurs na najlepszego baristę (a właściwie, baristkę, bo zwyciężyła Agnieszka Rojewska, także Brisman Kawowy Bar) oraz najlepszą kawiarnię (opolska Kofeina) i przeprowadzono serię wykładów i pogadanek kawowych. Także działo się nie tylko dla zawodników.

Podczas imprezy udało mi się uchwycić kilka momentów oraz nakręcić krótki film (montaż: Adam Kawiak, Black Coffee Studio). Oglądajcie i podajcie dalej! Pełna galeria zdjęć (ponad 200) znajduje się na facebookowym profilu Coffee Proficiency, głównego organizatora tegorocznych mistrzostw.