Filiżanki i łyżki na drodze do Szanghaju – Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2016

Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2016 to było wielce emocjonujące wydarzenie. Napięcie rosło aż do ostatniej filiżanki podniesionej przez mistrzynię, Karinę Pest.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2016 odbyły się w czasie listopadowych targów HORECA w Krakowie. Chyba po raz pierwszy w polskiej historii kawowej udało się zorganizować mistrzostwa na tak długo przed zawodami rangi światowej. I chwała za to organizatorom. Mistrzostwa Świata Cup Tasters 2016 odbędą się bowiem w Szanghaju na przełomie marca i kwietnia przyszłego roku. Jak widać, nasza mistrzyni ma teraz sporo czasu na spokojne przygotowania.

No właśnie. Nasza mistrzyni, czyli Karina Pest, reprezentująca warszawską palarnię Java Coffee Company, w fenomenalnym stylu sięgnęła po tytuł. Dwie serie z pełnym zestawem trafień, z czego w rundzie finałowej dokonała tego jako jedyna i jeszcze w niesamowitym czasie nieco ponad trzech minut.

O tym, jak dokładnie przebiegały Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2016 w Krakowie, o szczegółach technicznych i wykorzystanych kawach, możecie przeczytać w mojej relacji na stronach Coffee Proficiency.

Dzisiejszy wpis na moim blogu chciałbym poświęcić natomiast odczuciom i obserwacjom towarzyszącym mi podczas zawodów. Jak może pamiętacie, kiedy zapraszałem Was na mistrzostwa, wspomniałem, że będę robił zdjęcia podczas tego wydarzenia. Dzięki temu mogłem być naprawdę blisko centrum wydarzeń, a nawet zajrzeć na zaplecze, gdzie w ukropie uwijali się Błażej Walczykiewicz, Ela Citak, Filip Bartelak, Michał Pluta, Kuba Pospiszył i jeszcze sporo innych osób, by przygotować i dopieścić wszystko. A przygotowywać było co. Według moich wyliczeń na stoły wyszło w sumie dziewięćset sześćdziesiąt filiżanek pełnych kawy dla wszystkich zawodników i finalistów. Nieźle!

Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Mistrzostwa zgromadziły sporą publiczność. Oczywiście przyjechało mnóstwo osób z branży – samych zawodników było ponad trzydziestu. Do tego ich trenerzy, znajomi… Czyli wesoło i radośnie. Jednak to, że publiczność stanowili miłośnicy kawy, dziwić nie powinno. Natomiast bardzo dobrym zjawiskiem był fakt zainteresowania ludzi odwiedzających same targi, którzy w ogóle z tematem kawy nie mieli do czynienia wcześniej. Sam tłumaczyłem przynajmniej trzem osobom co się akurat dzieje na scenie i na czym polegają zawody. Potem widziałem, jak z zaciekawieniem obserwowały zmagania.

Uważam także, że start trzydziestu czterech zawodników można uznać za dobry wynik. Może to nie aż tyle, ile brało udział w Mistrzostwach Polski Aeropress, ale jednak Cup Tasting to zdecydowanie trudniejsze zawody i jest stawiany ponadto wymóg bycia członkiem polskiej sekcji SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). Więc taka ilość zawodników podczas Mistrzostw Polski Cup Tasters 2016 na starcie pokazuje po raz kolejny (tu znów mam na myśli mistrzostwa aeropressowe), że polska scena kawowa ma się coraz lepiej.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Ogromnie to cieszy. Przekłada się to w dużym stopniu na całą rzeszę osób pijących kawę. Po pierwsze, startujący to przede wszystkim bariści z kawiarni z całej Polski. Oznacza to, że w coraz większej ilości polskich kawiarni pracują ludzie z pasją, którzy chcą zgłębiać wiedzę kawową i serwować swoim klientom możliwie najlepsze specjały. A w momencie, kiedy klienci zaczną dostawać dobry produkt w jak największej ilości miejsc, nawet nie przygotowywany z ziaren segmentu specialty, a po prostu świeży i wypalony poprawnie oraz przygotowany ze starannością, sami zaczną dostrzegać, że w innych miejscach ktoś próbuje im wcisnąć coś średnio związanego z dobrą kawą.

Popularność takich wydarzeń jak Mistrzostwa Polski Cup Tasters czy Mistrzostwa Polski Aeropress przekładają się także na szersze rozprowadzenie informacji. Jest większa szansa na to, że przekaz medialny poniesie kawową wieść do osób ciekawych świata. To może zapoczątkować zainteresowanie kawą kolejnych ludzi.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Wracając jednak do samych zawodów. Bardzo ciekawe dla mnie było obserwowanie, w jaki sposób zawodnicy podchodzą do swoich zestawów. Byli tacy, którzy intensywnie wąchali wszystkie kawy, porównywali, potem dopiero brali w dłoń łyżki cuppingowe i zaczynali próbować, siorbać, cmokać i zastanawiając się. Inni natomiast niemalże z biegu zaczynali próbować po jednym razie daną kawę i typowali, która nie pasuje do pozostałych. Bywały momenty nieuwagi, widziałem czasami, jak nieświadomie zawodnicy zapomnieli strzepnąć łyżki przed spróbowaniem następnej i w efekcie dochodziło do zmieszania dwóch kaw. W efekcie niemożliwym było stwierdzenie różnic.

Do finałowej szóstki zakwalifikowały się osoby, po których można było spodziewać się, że to zrobią. Był Piotrek Sowa, który bronił tytułu (w tegorocznych mistrzostwach świata także walczył w finale), był Maciek Duszak (czwarte miejsce w poprzednich mistrzostwach), znalazł się Sławek Saran, który regularnie wchodził do finałów w ubiegłych edycjach. Ale znalazła się także Karina Pest, która do tej pory nie miała na swoim koncie takich sukcesów. Oba jej występy oglądało się z przyjemnością. To było sukcesywne, metodyczne podejście do kawy. Po dwie próby z każdej filiżanki i następna. Do tego jednoznaczna, szybka decyzja, ufność w swój instynkt i w swoje kubki smakowe i w efekcie Karina zdeklasowała wszystkich. Jako jedyna w finale miała pełny zestaw trafień, a do tego, nawet jeśli ktoś próbowałby jej zagrozić, to z jej czasem nieco ponad trzech minut (na wszystkie osiem zestawów po trzy kawy w każdym!) byłoby to niezwykle trudne.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Skupiona Karina Pest //fot. własne dla Organizatorów

Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Nawiązując do trudności – jako osoba pijąca kawę, interesująca się nią i starająca się próbować jak najwięcej, jestem w stanie wskazać różnie pomiędzy kawami. Nawet udaje mi się wyczuwać pewne nuty i nazywać je. Tego da się nauczyć, przez zapamiętywanie i świadome próbowanie. Jednak, kiedy zobaczyłem listę kaw, które zostały zaparzone dla finalistów, złapałem się za głowę, myśląc, że oto przed nimi stoi zadanie chyba niewykonalne. Przykładowo, pierwsze cztery zestawy finałowe zawierały w sobie cztery Kenie z tego samego regionu, czyli Nyeri. Różniły się tylko plantacjami. Do tego były dwie Panamy Boquete różniące się macierzystymi farmami i dwie Etiopie z regionu Yirgacheffe. I bądź tu człowieku mądry.

Strach myśleć, z czym będzie musiała zmierzyć się Karina już za kilka miesięcy w Szanghaju. Liczę jednak, że pokaże ona całemu światu, że kawa w Polsce ma godnych reprezentantów. Trzymam kciuki!

Mistrzostwa Polski Cup Tasters Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Mistrzostwa Polski Cup Tasters

Finaliści //fot. własne dla Organizatorów

Zdjęcia z mistrzostw są mojego autorstwa, wykonane dla Organizatorów Mistrzostw.