Chiny dla Poznania, czyli Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Agnieszka Rojewska Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Dwa dni w Rumi lania hektolitrów mleka do kawy dało rezultat – Mistrzostwa Polski Latte Art 2016 zostały rozstrzygnięte i tytuł pozostał w Poznaniu, w rękach Agnieszki Rojewskiej. Teraz mistrzyni musi szybko opanować chińskie znaczki, bo Szanghaj czeka!

Rumia, jedna trzecia tzw. Małego Trójmiasta – Rumi, Redy, Wejherowa. Niewielka miejscowość obok Gdyni. A jednak miejsce to na dwa lutowe dni stało się areną zmagań najlepszych baristów władających kawą i mlekiem. Mistrzostwa Polski Latte Art 2016 miały za zadanie wyłonić tę osobę, która najlepiej, najładniej, najbardziej kreatywnie i poprawnie technicznie stworzy mleczne wzory na powierzchni espresso.

Pierwszego dnia siedemnastu zawodników musiało odbyć po dwa występy – na ArtBarze i na scenie. ArtBar to wykazanie się maksymalną dozą kreatywności. W ciągu dziesięciu minut należy przygotować jedno cappuccino z jak najładniejszym wzorem, posługując się dowolną techniką – zarówno free pourem (czyli tworzeniem wzoru tylko poprzez odpowiednie wylanie mleka z dzbanka do kawy) jak i etchinigiem (wszelkie posługiwanie się patyczkami, łopatkami, w celu utworzenia wzorów, domalowania kresek, kropek i innych form). Dopuszczalne jest także użycie barwników spożywczych, co niektórzy zawodnicy skrzętnie wykorzystywali.  Podczas tej konkurencji sędziowie nie patrzą na poczynania zawodników. Nie oceniają techniki pracy, ani nie wiedzą nawet, który zawodnik tworzył wzór. Gotowa filiżanka jest zanoszona do oceny sędziom przez osobę z obsługi technicznej.

mistrzostwa polski latte art 2016

Konrad Oleksak, sędzia wizualny podczas MPLA2016 //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Sędziowie oceniają wzory //fot. własne

Drugi raz zawodnicy pojawiali się na tzw. stage’u, czyli scenie. Tu już pełne grono czterech sędziów (główny, dwóch sędziów wizualnych i jeden sędzia techniczny) przyglądało się prezentacji zawodnika, tego, jak pracuje przy ekspresie, jak robi kawę, jak spienia mleko i jak tworzy wzory. W tym etapie należało przygotować cztery cappuccino. Dwa z tym samym wzorem w technice free pour oraz dwa z tym samym wzorem w technice dowolnej (designer latte). Były to wzory, które zawodnicy sami wcześniej wymyślili i opracowali. Obowiązkowo przy prezentacji należało przestawić sędziom zdjęcia filiżanek wzorcowych, które uczestnicy przygotowywali w okresie przed zawodami. Powtarzalność wzoru ze zdjęcia, a tym wykonanym podczas zawodów było jednym z kryteriów oceny. Czas na całość to osiem minut.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Przygotowywany wzór na ArtBarze //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Wzory stworzone pierwszego dnia na ArtBarze //fot. własne

ArtBarowe popisy reprezentowały zróżnicowany poziom. Bardzo przypadła mi do gustu kawa wykonana przez Arka Domurada, choć nie jestem fanem stosowania dodatkowych barwników, gdzie stworzył ładną malowankę łowicką. Ciekawą techniką popisał się Mateusz Dąbek, który stworzył niewielką rozetę na powierzchni espresso macchiato, po czym przy pomocy łyżeczki nabrał ją z powierzchni i przeniósł do filiżanki cappuccino wypełnionej białą powierzchnią spienionego mleka. Resztę wzoru domalował z użyciem techniki etchingu i choć efekt końcowy może nie zapierał tchu w piersiach, to pomysł z pewnością był dobry.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Agnieszka Rojewska na ArtBarze

Podczas występów na scenie po zawodnikach było widać, że lwią częścią sukcesu jest opanowanie nerwów. Aby stworzyć ładne, kontrastowe, powtarzalne, dokładne wzory, trzeba mieć niezwykle pewne ręce. Widać było po niektórych baristach, że taka prezentacja przysparza stresu, ręce trzęsły się, mleko ulewało się, wzory nie tworzyły się tak, jak miały się układać. Przekładało się to na ostateczny wynik, który poznaliśmy po pierwszym dniu zawodów. Do niedzielnych finałów zakwalifikowała się się szóstka najlepszych baristów – Paulina Adamska, Agnieszka Rojewska, Arkadiusz Domurad, Marek Witak, Jarosław Kapusta i Paweł Grzęda.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Mateusz Jagieło //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Finałowa szóstka MPLA2016. Od lewej Arkadiusz Domurad, Paweł Grzęda, Agnieszka Rojewska, Paulina Adamska, Jarosław Kapusta, Marek Witak //fot. własne

Runda finałowa nieco różni się od kwalifikacji. Już nie ma ArtBaru, pozostaje tylko prezentacja przed sędziami. Ponownie należało przedstawić na zdjęciach wzory, które będzie się przygotowywało i tak samo, jak w kwalifikacjach przygotować cztery latte, po dwie w technice free pour oraz tzw. designer latte, czyli w dowolnej metodzie. Ponadto zawodnik miał za zadanie przygotować dwa espresso macchiato ze wzorem free pour. Wszystko w ciągu dziesięciu minut. Za przekroczenie czasu otrzymywało się punkty karne. Występy finałowej szóstki pokazywały, że nie znaleźli się oni przypadkowo na tym etapie zawodów. Jedynie Paweł Grzęda nieco popsuł swoją prezentację i zrezygnował z dokończenia wzorów techniką dowolną, wiedząc, że zbyt mocno przekroczyłby swój czas.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Paulina Adamska podczas finałowego występu MPLA2016 //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Agnieszka Rojewska podczas finałowego występu //fot. własne

Agnieszka Rojewska była faworytką tych mistrzostw i zrobiła wszystko, by tej opinii nie popsuć, łącznie z wygraną. Mistrzostwa Polski Latte Art 2016 wygrała i to właśnie reprezentantka poznańskiego Brismana będzie jednocześnie reprezentantką Polski w Szanghaju podczas Mistrzostw Świata. W 2014 podczas światowych zawodów nie udało jej się zakwalifikować do finałowej szóstki, czy tym razem będzie inaczej, przekonamy się już na przełomie marca i kwietnia. Na pewno zrobi wszystko, co w jej mocy. Już w ubiegłym roku podczas Milano Latte Art Challenge pokazała, na co ją stać, zdobywając pierwsze miejsce.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Dwa cappuccino designer latte i dwa espresso macchiato Agnieszki Rojewskiej //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016 to nie tylko zwycięstwo Agnieszki Rojewskiej. To także drugie miejsce również Poznaniaczki, Pauliny Adamskiej (Uno Espresso), którą Rojewska trenowała. Efekt, jak widać, bardzo dobry. Trzecie miejsce zajął Arkadiusz Domurad z Colours of Coffee.

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Sektor dla kibiców //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Arkadiusz Domurad w finale //fot. własne

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Ciekawostką jest fakt, że Agnieszka jest drugą kobietą, która będzie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. Kilka miesięcy temu Karina Pest zdobyła tytuł Mistrza Polski Cup Tasters i również jedzie do Szanghaju. Za miesiąc Mistrzostwa Polski Barista, w których Agnieszka także będzie broniła tytułu z ubiegłego roku. Przed nami jeszcze majowe Brewers Cup oraz Mistrzostwa Polski Aeropress. Czy w tym zacnym gronie pojawi się jakiś mężczyzna? Czas pokaże!

Mistrzostwa Polski Latte Art 2016

Najlepsza Trójka MPLA2016, od lewej Arkadiusz Domurad, Agnieszka Rojewska, Paulina Adamska //fot. własne