Paulina Miczka – Mistrzyni Świata Aeropress 2017 – wywiad
Filip Kucharczyk, Mistrz Świata Aeropress 2016 był bohaterem mojego wywiadu w zeszłym roku. Nie sądziłem, że po następnej edycji mistrzostw też będę miał możliwość porozmawiania z kimś po polsku o zdobyciu tego tytułu. A jednak! Choć trofeum pojechało do Anglii, zdobyła je Paulina Miczka, z którą miałem okazję zrobić szybką sesję zdjęciową na ulicach Seulu i porozmawiać.
Marcin Rzońca: Na początku, ogromne gratulacje! To była wielka przyjemność oglądać Twoje emocje zaraz po ogłoszeniu wyników w Seulu. Powiedz, co zmieniło się w Twoim życiu przez ten ostatni miesiąc od zdobycia tytułu Mistrza Świata Aeropress?
Paulina Miczka: Ciężko powiedzieć. Oprócz liczby followersow na Instagramie i udzielanych wywiadów dla azjatyckich magazynow internetowych, to nie za wiele (przynajmniej na razie).
MRz: Czy mistrzowski przepis jest wynikiem poszukiwań specjalnie pod mistrzostwa, czy raczej wypadkową wieloletnich doświadczeń kawowych?
PM: Obydwóch po trochu właściwie. Ponieważ bierzemy udział w tych zawodach już od paru lat, razem z moim chłopakiem próbujemy różnych metod i rodzajów wody każdego roku. Przygotowania zaczynamy około dwóch miesięcy przed zawodami. Co roku uczymy się czegoś nowego i dodajemy to do naszego przepisu.

fot. M. Rzońca
MRz: Co sądzisz o formule zawodów World Aeropress Championship? W końcu to nie Twoje pierwsze mistrzostwa, choćby Seattle po drodze. I jak w tym plasuje się koreańska edycja?
MRz: Co takiego zaważyło w kawie, że postanowiłaś uczynić ją tak ważnym elementem swojego życia? Co Cię w niej najbardziej pociąga?

fot. M. Rzońca
Przeczytajcie też wywiad z ubiegłorocznym Mistrzem Świata Aeropress, Filipem Kucharczykiem i dowiedzcie się o tym, co jego pociąga w kawie!

fot. M. Rzońca
Metoda odwrócona.35g grubo zmielonej kawy wsypujemy do Aeropressu postawionego na wadze ze stoperem.Włączamy stoper.Przez 15 sekund wlewamy 150g wody o temperaturze 84stCMieszamy przez 20 sekund, zakręcamy pokrywkę z filtrem i czekamy do 1:05.Odwracamy Aeropress i powoli przeciskamy przez 30 sekund.W naczyniu powinno znaleźć się około 90g kawy (TDS ~4,5%).Dodaj między 160 a 200g gorącej wody.Smacznego!
