Zmielone i Wypite: Etiopia Zege, Bogactwo Kaw

bogactwokaw.pl recenzja

Palarnia: BogactwoKaw.pl, Polska

Kawa: Etiopia Zege

Obróbka: sucha (natural)

Palenie: średnie

Profil wg palarni: –brak–

Jakiś czas temu dotarła do mnie paczka ze sklepu BogactwoKaw.pl, pośród kilku kaw, znalazł się obiekt dzisiejszych recenzji, czyli Etiopia Zege. Bardzo lubię kawy etiopskie, a w przypadku tej, z paczki unosił się przyjemny aromat, stąd szybko przystąpiłem do testów.

Na opakowaniu nie ma żadnych informacji oprócz daty palenia (świeża), nazwy kawy (bez szczegółów, tylko nazwa) oraz nazwy sklepu (bo Bogactwo Kaw nie jest de facto palarnią, a sklepem, dla którego jakieś palarnie wypalają. Z tego co udało mi się dowiedzieć, jedna jest w Polsce, druga w Niemczech).

Zapach kawy, wskazuje na to, że jest to Etiopia z obróbki na sucho (czyli natural), a więc można spodziewać dużej dozy słodyczy, posmaków jagód, owoców tropikalnych. Ale nie jest to intensywna woń, z jaką miałem styczność choćby przy Etiopii Rocko Mountain od Mastro Antonio. Ziarna są ładne, matowe, wypalone średnio-jasno.

bogactwokaw.pl etiopia bogactwokaw.pl recenzja

Po zmieleniu dominuje zapach czekoladowy, pod nim delikatne, ale wyczuwalne nuty jagodowe, słodkie, winne. W dripperze V60 kawa przy standardowej dozie 1:17 i czasie zaparzania w okolicach 2:30 wychodzi w porządku. W zapachu czuć charakterystyczne nuty naturalnej Etiopii. Smak natomiast jest łagodny, dość słodki. Na początku łatwo wyczuć nieco winnej i jagodowej słodyczy, by po chwili ustąpić czekoladowemu posmakowi. Niestety, kawa szybko robi się płaska w smaku, znikają przyjemne nuty i zostaje coś bliżej nie określonego. Nie mogę powiedzieć, że niesmacznie, bo tak nie jest, ale pełnia smaku powinna być zachowana zdecydowanie dłużej.

Podobne odczucia miałem przy innych metodach alternatywnych – w chemeksie i kalicie. Nie było źle, ale mogło by być lepiej, pełniej. Na pewno dla osób, które zaczynają swoją przygodę z kawą, może to być ciekawy początek na zasadzie co może w sobie kryć kawa. A potem pozostaje już tylko droga ku jeszcze lepszym ziarnom.