Zmielone i Wypite: Panama Pieapple Thief, Johan & Nystrom

Jochan & Nystrom Panama Pineapple Thief

Palarnia: Johan & Nystrom, Sztokholm, Szwecja

Kawa: Panama Pineapple Thief Graciano Cruz

Obróbka: Natural

Palenie: jasne, pod alternatywy

Profil wg palarni: Ananas, mango, karmel

Ananas w profilu smakowym kawy? I to do tego taki naprawdę wyczuwalny, świeży i słodki? Jestem jak najbardziej za. Johan & Nystrom po raz drugi gości na łamach tego działu, dzięki uprzejmości ekipy Coffee Desk. Tym razem z Panamą Pineapple Thief z farmy Graciano Cruza, z regionu Bouquete.

Johan & Nystrom, z tego co pamiętam, co roku wypuszcza na rynek kawę właśnie z serii Pineapple Thief. Kawa ta, jak sama nazwa sugeruje, musi mieć w sobie mocny, ananasowy akcent. I jak się okazuje, wcale nie jest to chwyt marketingowy, tylko faktycznie ta kawa ma w sobie sporo z ananasa.

Panama Pineapple Thief jest wypalana stricte pod metody alternatywne, czyli drip, aeropress, chemex, syfon i tym podobne.

Osobiście najbardziej smakowała mi z drippera V60, bez przesiewania pyłu. Przy standardowym czasie 2:30-3:00 minuty i dozie średnio 7g/100ml napar wychodził bardzo pełny, zbalansowany, o mocnym body. W zapachu dominuje ananasowa słodycz zmieszana z karmelem. Smak to przede wszystkim przyjemna, słodka nuta ananasowa oraz inne owoce tropikalne. Delikatnie przebija się jagodowo-winna wytrawność (w końcu mamy do czynienia z kawą z obróbki suchej), a tuż za tym wypełnienie słodko-karmelowe. Kawa nie należy do lekkich i rześkich. Jest słodka i dość ciężka w smaku.

Jochan & Nystrom Panama Pineapple Thief Johan & Nystrom Pineapple Thief Panama

Kalita jeszcze bardziej zaokrągliła kawę, nieco obcinając kwaskowatość ananasową i podbiła body. Ciekawie w smaku było, kiedy zmieloną kawę dodatkowo przesiałem przez sitko, by pozbyć się pyłu (którego mój MACAP M2M produkuje dość sporo przy grubszym przemiale). Smak się zrobił zdecydowanie czystszy, inny, z niższym body, ale jak dla mnie kawa straciła wtedy nieco na wyrazistości i swoim charakterze.

Kawa Jochan & Nystrom, Pineapple Thief bardzo spodobała mi się także w Chemeksie. Pomimo obniżonego body i z odrobiną mniejszą słodyczą, napar był bardzo smaczny, lekki, ananasowo-tropikalny z karmelowym, długim finiszem.

Pomimo tego, że kawa jest dedykowana metodom alternatywnym, ostatnie kilkanaście gramów wrzuciłem w ekspres ciśnieniowy. Na pewno dałoby się wcisnąć z tego coś więcej, gdybym miał jeszcze trochę ziaren na lepsze ustawienie młynka, ale i tak było nieźle, dla fanów bardzo rześkiego espresso o niskim body. W zapachu dominowały cytrusy oraz ananas z odrobiną karmelu i marcepanu. W smaku było bardzo rześko, kwaskowato i słodko, body niskie, crema niewielka. Ot, interesujące doświadczenie.

Liczę, że w następnym sezonie Johan & Nystrom także znajdzie ziarna o takim profilu i nie przerwie tej jakże ciekawej serii kaw!