Dalla Corte to producent ekspresów ciśnieniowych rodem z Włoch, który od zawsze kojarzy się z potężnymi, profesjonalnymi maszynami spotykanymi w kawiarniach na całym świecie. Widoczne były też na niejednych scenach Mistrzostw Świata. Jednak od kilku lat Dalla Corte zaczyna wchodzić pod strzechy oraz do niewielkich lokali gastronomicznych, żeby dostarczyć w pełni profesjonalnych wrażeń. Dalla Corte Studio to jeden z przedstawicieli tej właśnie linii.

Kiedy Michał Ziemlewicz z Best CS odezwał się do mnie z pytaniem, czy nie zechciałbym przetestować Dalla Corte Studio, oczy mi się zaświeciły i szybko ustaliliśmy termin przesyłki. Wszak nie codziennie zdarza się mieć profesjonalny ekspres ciśnieniowy we własnej kuchni! 

Tym bardziej, że ekspres trafił do mnie na zdecydowanie dłużej, niż na kilka dni. Dlatego ta recenzja będzie nietypowa – podzielona na dwie części. Pierwsza z nich, to właśnie ta, którą czytacie. Zawiera opis techniczny sprzętu oraz pierwsze wrażenia z użytkowania.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Marcin Rzońca (@rzoncamar)

Druga część pojawi się nieco później, po dłuższym obcowaniu z modelem Studio, w którym będziecie mogli także uczestniczyć! Tak, do Lublina też zapraszam na testy, śmiało, odzywajcie się (zwłaszcza, że na początku września w Lublinie odbędą się Mistrzostwa Polski Brewers), ale mam też na myśli inną partycypację – jestem ciekaw, co Was interesuje w tym modelu.

Odezwijcie się do mnie w komentarzach lub na Instagramie (albo Facebooku) i powiedzcie, co chcielibyście, żebym sprawdził w ekspresie Dalla Corte Studio. W kolejnym artykule postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania!

dalla corte studio

Dalla Corte Studio – wrażenia wizualne

DC Studio to kawał maszyny, który od razu zwróci uwagę w kuchni. Nie da się go nie zauważyć. Masywna bryła, spora wysokość, a także możliwość wyboru koloru boków ekspresu powodują, że ekspres staje się pełnoprawnym członkiem kuchni, a pewnie u niektórych nawet i rodziny. Boczne panele można łatwo wymienić, zatem nie trzeba się obawiać, że za kilka lat ekspres przestanie pasować do wystroju. Producent zapewnia, że dostarczy panele w dowolnym kolorze z palety RAL.

Dalla Corte w ostatnich modelach trzyma się mocno industrialnej stylistyki. Sporo metalu, proste kształty, manetki niczym te z samolotów, czy metalowe przełączniki, także przypominające poważne maszyny. Mimo, że mam kuchnię raczej prostą, nawiązującą bardziej do skandynawskiego designu z lat sześćdziesiątych, Dalla Corte Studio dobrze się odnajduje w tej przestrzeni. Natomiast doskonale sobie go wyobrażam w przestrzeniach loftowych, czy post-industrialnych. Jeśli planujecie lokal gastronomiczny w takim wystroju, zdecydowanie rozważcie sprzęt w tym klimacie.

Nie mam zastrzeżeń co do jakości wykonania. Wszystkie blachy i metalowe elementy są porządne, sztywne, bez ryzyka, że coś wgniecie się przy przesuwaniu czy ustawianiu sprzętu. Natomiast elementy z tworzywa sztucznego są dobrze spasowane i nie mam wrażenia, że coś mogłoby niespodziewanie pęknąć. 

dalla corte studio

Uwagę zwraca spora grupa zaparzająca. Masywna, solidna, po rozgrzaniu bardzo dobrze trzymająca temperaturę. 

Oprócz tego, na froncie znajdziemy wskaźnik ciśnienia w bojlerze parowym (Studio jest dwubojlerowym ekspresem – 0,5-litrowy w grupie oraz 1,5-litrowy na parę) oraz niewielki wyświetlacz, na którym dostępne są podstawowe dane o ekspresie – temperatura grupy lub temperatura bojlera z parą, stoper uruchamiany przy włączeniu zaparzania oraz przepływ wody w gramach na sekundę, co jest bardzo przydatnym narzędziem. Można zaobserwować czy przepływ jest stabilny, czy nagle się zwiększa lub skacze, co może wskazywać, na przykład, na nieprawidłową dystrybucję kawy w sitku.

Pod górną pokrywą znajdziemy 4-litrowy zbiornik na wodę (ekspres można zamówić ze stałym przyłączeniem do źródła wody) oraz wskaźnik ciśnienia pompy wodnej.

dalla corte studio ekspres

Ostatnim elementem wizualnym, są dwie manetki – jedna do sterowania parą, druga do uruchomienia parzenia. W przypadku tej pierwszej, można sterować mocą pary, w zależności od tego, jak mocno pociągniemy ją w dół. Druga daje nam możliwość włączenia parzenia manualnego bądź dwóch zaprogramowanych porcji. 

Dysza parowa jest taka sama, jak w gastronomicznych ekspresach Dalla Corte. 

Bardzo przyjemnym dodatkiem do ekspresu jest „Barista Kit”, w którym znajduje się szereg dodatków, których zazwyczaj nie znajdziemy w standardowym wyposażeniu u konkurencji. Jest tam tamper, podkładka do tampingu, dzbanek do spieniania mleka, a nawet ściereczka. 

Ponadto, dostajemy zestaw profesjonalnych sitek IMS w kilku rozmiarach. Standardowo w DC Studio mamy do czynienia z sitkami 54mm, ale jest także opcja użycia 58mm.

Obsługa i parzenie kawy

Dalla Corte Studio jest intuicyjny i ergonomiczny. W menu można ustawić kilka parametrów, takich jak temperatura grupy, temperatura w bojlerze parowym, timer (czyli ustawiamy, kiedy ekspres ma być włączony), a także można włączyć lub wyłączyć każdy z bojlerów osobno, co jest dobrą opcją na oszczędność energii, jeśli wiemy, że akurat w najbliższym czasie nie będziemy spieniać mleka. 

Po uruchomieniu ekspresu, czas nagrzewania bojlera kawowego oraz grupy nie jest długi. Zajmuje kilka – kilkanaście minut. Choć oczywiście warto poczekać dłużej, aż cała maszyna złapie odpowiednią stabilność temperaturową. Rozgrzanie bojlera parowego trwa dłużej, o czym warto pamiętać. To, co dla mnie jest dużą zaletą, zwłaszcza jeśli chodzi o estetykę działania w warunkach domowych, to użycie pompy rotacyjnej, a nie wibracyjnej. Przekłada się to na znacznie cichszą pracę.

dalla corte studio

Dalla Corte Studio jest maszyną, która spełnia swoje zadanie w pełnym tego słowa znaczeniu, nie komplikując zbyt mocno całego procesu parzenia, rozbijając go na niewiadomo jakie czynniki. Ustawienia temperatury, doza kawy, odpowiednia dystrybucja kawy w sitku, tamping i dobrze dobrany czas parzenia. To wszystko, czym musimy się zająć, żeby uzyskać pełnoprawne, gęste, zbalansowane espresso.

Wskaźnik przepływu wody oraz automatycznie uruchamiany stoper to dwie funkcje, które bardzo polubiłem w tym ekspresie, dając ogólny obraz, czy wszystko idzie prawidłowo. Choć, jak to z espresso, które moim zdaniem jest zaawansowaną metodą parzenia, która wymaga opanowania największej liczby czynników, warto przed wyposażeniem się w taki ekspres, albo tuż po, pójść na jakieś podstawowe szkolenie do profesjonalisty. Wówczas mamy pewność, że wykorzystamy pełen potencjał tego sprzętu, a nie zostawimy go w kącie, sfrustrowani marnymi efektami. Ekspres to narzędzie – w tym wypadku profesjonalne – które czyni cuda w doświadczonych rękach.

Przy parzeniu kawy w DC Studio bardzo doceniam cichą pracę oraz obsługę manetkami – zarówno przy ekstrakcji jak i spienianiu. Choć – tu drobna uwaga – skok między manualnym parzeniem, a dwoma zaprogramowanymi dozami mógłby być bardziej wyczuwalny, bo zdarzyło mi się przez przypadek włączyć pierwszy program zamiast manualnego, bo wajcha przechodzi między trybami bardzo gładko. 

Spienianie mleka wymaga opanowania, bo para ma dużą moc – w porównaniu do prostych, domowych ekspresów. Zatem dla niewprawnych osób może być to na początku problem. Ale możliwość regulacji mocy pary pomoże w tym okiełznaniu. Producent postanowił użyć tej samej dyszy, jaką stosuje w ekspresach gastronomicznych. Nie mam zastrzeżeń co do jej kształtu, możliwości ustawień pozycji czy ilości i wielkości dziurek w końcówce. Choć żałuję, że nie postawiono na „zimną” dyszę, jaką można spotkać w innych ekspresach konkurencji, bo parę razy złapałem się przez przypadek za gorącą dyszę, co nie było przyjemne.

barista kit dalla corte studio

Pierwsze wnioski i wrażenia

Dalla Corte Studio sprawia mi ogromną przyjemność, cieszę się, kiedy mam czas go użyć i zaparzyć przy jego pomocy kawę. Nie zawodzi, robi dokładnie to, czego się od niego oczekuje i daje wyśmienite efekty, jeśli tylko home-barista niczego po drodze nie popsuje.

Na ten moment w ekspresie niczego mi nie brakuje, żadnej funkcji czy opcji. Jest cichy, ergonomiczny, solidny.

akcesoria dalla corte studio

Sprzęt będzie jeszcze ze mną przez chwilę, tak że macie możliwość dopytania mnie o różne rzeczy, chętnie je sprawdzę. Piszcie w komentarzach, na instagramie bądź Facebooku.

A przy okazji – macie możliwość wygrania tego ekspresu na własność! Wystarczy, że weźmiecie udział w zawodach Dalla Corte Cup 2022 na początku października, w Warszawie! Warto się zainteresować tym wydarzeniem. Poprzednie edycje cieszyły się ogromną popularnością, a pula nagród zawsze jest imponująca!

Wszystkie szczegóły znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku! Do zobaczenia!