Tutaj jesteś

Konsultacje gastronomiczne – dlaczego warto skorzystać z pomocy specjalistów?

2024-10-12 Kuchnia Konsultacje gastronomiczne


Własna restauracja to marzenie wielu osób – od początkujących i doświadczonych kucharzy, przez pasjonatów kulinariów, aż po przedsiębiorców, pragnących spróbować czegoś nowego, sprawdzić się w odmiennej niż dotychczas dziedzinie i przynieść radość ludziom. Jednocześnie każdy rozsądny człowiek rozważający założenie restauracji musi zdawać sobie sprawę, że to niełatwe zadanie. Na śmiałków czekają liczne problemy i przeciwności, z których istnienia często nawet nie zdajemy sobie sprawy, póki nie staną nam przed oczami. Jeżeli zatem poważnie zastanawiasz się nad otwarciem gastronomii albo już jesteś zdecydowany, warto robić pierwsze kroki w asyście profesjonalistów, korzystając z konsultacji gastronomicznych. Na czym polega ta usługa i co obejmuje?

Czym są konsultacje gastronomiczne?

Najprościej ujmując, konsultacje gastronomiczne to porady dotyczące prowadzenia restauracji, udzielane przez profesjonalistów, mających na tym polu rozległe, wieloletnie doświadczenie. Z usługi mogą skorzystać zarówno osoby planujące dopiero otwarcie pierwszej w życiu restauracji, jak i restauratorzy, którzy borykają się z problemami lub są nastawieni na rozwój ale nie do końca wiedzą, jaką drogą kroczyć dalej.

Konsultacje gastronomiczne polecane są różnego typu lokalom – od niewielkich kawiarni po duże restauracje, obsługujące imprezy na kilkaset osób. Ich cel jest zawsze ten sam – zwiększenie i maksymalne wykorzystanie potencjału lokalu i zespołu. Do jego realizacji można natomiast dochodzić na wiele sposobów.

Konsultacje gastronomiczne przed otwarciem restauracji

Przed otwarciem restauracji konsultacje gastronomiczne są istotnym elementem planowania działalności. Skorzystanie z nich powinni rozważyć zwłaszcza przedsiębiorcy, którzy do tej pory nie mieli wiele wspólnego z gastronomią albo też nie odnieśli na tym polu sukcesów.

Dzięki konsultacjom gastronomicznym przedsiębiorca może zdjąć ze swoich barków odpowiedzialność za wiele detali na etapie przygotowawczym. Zyskuje również pewność, że przyjęta strategia okaże się skuteczna, zwiększając tym samym swoje szanse na sukces – i to bez zbędnego angażowania własnej energii i czasu. Wyeliminowane zostaje także ryzyko problemów ze strony Sanepidu na etapie odbioru nowego lokalu. Przy wsparciu profesjonalistów można łatwo uniknąć błędów, które mogłyby utrudnić start działalności, jak i rzutować na jej dalsze prowadzenie.

Konsultacje gastronomiczne dla aktywnych restauratorów

Wbrew pozorom konsultacje gastronomiczne nie są zarezerwowane tylko dla nowicjuszy. Równie przydatne mogą się one okazać dla osób, które już prowadzą własny lokal. Szczególnie polecane jest skorzystanie z doradztwa wówczas, gdy po dłuższym czasie restaurator nie jest zadowolony z wyników finansowych i liczby gości, ma problemy z zarządzaniem kosztami, rentownością, food cost i gospodarką surowcową.

Doświadczony konsultant dotrze do sedna problemu, pomoże wypracować skuteczne nawyki i procedury, pomoże także z ogarnięciem formalności i kwestii marketingowych.

Komu zaufać decydując się na konsultacje gastronomiczne?

Aby konsultacje gastronomiczne przyniosły oczekiwany efekt, ich przeprowadzenie warto zlecić wyłącznie prawdziwym profesjonalistom. Nie może to być osoba, która kiedyś prowadziła jedną restaurację – konieczne jest rozległe, wieloletnie i wielokierunkowe doświadczenie, obejmujące lokale różnego typu.

Konsultant gastronomiczny musi znać realia rynku i potrafić na ich podstawie formułować zalecenia dla restauracji. Powinien oferować spersonalizowane, indywidualne podejście do klienta. Konieczne jest śledzenie nowinek w branży oraz znajomość przepisów prawa, obowiązujących branżę HoReCa. We współczesnym świecie konieczne jest również podejście holistyczne, obejmujące wszelkie aspekty biznesu, w tym jego digitalizację i wdrażanie innowacji technologicznych oraz organizacyjnych. Kieruj się opiniami innych, zadowolonych klientów oraz rekomendacjami, by wybrać rozsądnie i osiągnąć sukces z fachowym wsparciem.

Podstawową korzyścią płynącą z konsultacji gastronomicznych jest możliwość wykorzystania maksimum potencjału danego biznesu. Bardzo istotna jest także minimalizacja ryzyka – zarówno finansowego, jak i wizerunkowego. Korzystając z porady doświadczonego konsultanta otrzymujemy wsparcie na każdym polu działania restauracji. Możemy ze spokojem oczekiwać odbioru lokalu przez Sanepid i z radością otwierać drzwi przed pierwszymi klientami, pewni jakości wdrożonych rozwiązań.

Artykuł sponsorowany

Kuchnia indyjska – jak zrobić curry, samosy i naan w prosty sposób

Redakcja popularcoffee.pl

Jako miłośnicy kawy i gotowania codziennie chcemy dzielić się z naszymi czytelnikami ogromem wiedzy o pracy baristy oraz pracownika gastronomii. Poznaj najlepsze przepisy i odkryj wspaniały świat potraw i napojów!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?